Hugenoten?

Is er een relatie met de hugenoten ?
Om bovenstaande vraag te kunnen beantwoorden is het nodig de gegevens van de oudst bekende naamgenoot te analyseren. Deze oudste naamgenoot was Guy de Serne. In de gegevens van het ‘Fichier du Refuge’ (ook wel ‘Waals Fichier’ genoemd) staat het volgende:

GuyDeSerne1585

baptisé le 26 may 1585 à Middelburg, de Serne, Guy fils de Guy et de …..

Navraag bij de Nederlandse Hugenoten Stichting leert dat er twee Franstalige vluchtelingen stromen zijn geweest aan het eind van de 16e eeuw. De eerste waren de Walen, uit de Zuidelijke Nederlanden, gevlucht voor Philips II en dan met name voor de Hertog van Alva. De latere tweede stroom waren de Hugenoten. Deze Hugenoten waren protestanten die op de vlucht waren voor hun katholieke Franse Koning. Eind 16e eeuw kwamen voornamelijke Waalse refugié’s naar de Noordelijke Nederlanden.
Middelburg was de eerste plaats in de Noordelijke Nederlanden met een Waalse Kerk (1574), als Guy de Serne inderdaad een Waalse Refugié was, is het niet vreemd dat hij naar bijvoorbeeld Middelburg ging. Middelburg is ook niet ver gelegen van Antwerpen. Deze plaats “viel” in 1585 (!) voor de Hertog van Alva.

Is Guy een huursoldaat?
Onderstaande e-mail ontving ik van Henri Serné op 5 oktober 2003

Geachte Michel Serné,
zoals ik al eens eerder tegen een stamboomvorsend familielid opgemerkt heb, lijkt mij, mede ook gelet op het eerste moment van vermelding, veel meer voor de hand liggend dat de vader van Guy hier niet als vluchteling belandde, maar als huursoldaat in het Spaanse leger van Alva.
Deze generaal moest namelijk om de Nederlanden te bereiken langs het vijandelijke Frankrijk trekken, en bekend is dat veel Elzassers dienst namen in zijn leger. Ik zet dus in op Cernay (vlakbij Thann), en… op een soldaat wiens “moraal” door al het wel en wee op de veldtocht daarna dusdanig gezonken was, dat hij droste en, waar de mogelijkheid om naar de eigen streek terug te keren door de oorlogsomstandigheden onmogelijk geworden waren, zich met een aanminnige Zeeuwse in de echt liet verbinden.
Hartelijke groet, Henri Serné, historicus.

Serné of Cernay ?
Als wij aannemen dat Guy de Serne een Waalse Refugié was, dan is het goed mogelijk dat zijn naam ook kan betekenen (in het Nederlands) Guy, afkomstig uit Serne. Onze voorouders schreven namen bijna altijd fonetisch op. Serne zou dus ook heel goed Cernay kunnen zijn geweest. Deze redenatie is wat kort door de bocht en er zit tevens een addertje onder het gras. Op dit moment bestaan er in (Noord) Frankrijk 10 plaatsjes met de naam Cernay (zie onderstaande afbeelding)


Cernay-la-ville