Lintjesregen (Onderscheidingen)


METALEN KRUIS 1830-1831
Hendrik Serné (1810 – 1831)
Hendrik Serné heeft deelgenomen aan de Tiendaagse Veldtocht in België in 1831. Bij Beckevoort raakte hij gewond door een geweerkogel in de rechter bil. Op 5 april 1832 ontving Hendrik vanwege zijn deelname aan deze veldtocht het Metalen Kruis.

Hendrik heeft deze onderscheiding postuum ontvangen. Op 24 augustus 1831 is hij in het gasthuis (ziekenhuis) van Diest overleden.PRO ECCLESIA ET PONTIFICE
Arend Serné (1852 – 1936)
A. Serné. — Met bijzondere ingenomenheid zullen de zeer vele vrienden van den heer Arend Serné vernemen, dat het Z. H. den Paus behaagd heeft hem met het gouden kruis „Pro Ecclesia et Pontificë” te begiftigen, wegens zijn vele verdiensten voor Kerk en school.
bron: De Tijd, 8 september 1917

De onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice wordt verleend aan personen die minimaal 45 jaar oud zijn en zich minstens 25 jaar op bijzondere wijze in lokaal verband inzetten voor Kerk en samenleving. Vroeger werd deze onderscheiding verleend voor bewezen trouw en goede diensten jegens de Kerk en de Paus (Lat.: pro Ecclesia et Pontifice). De onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice is ingesteld door Paus Leo XIII op 17 juli 1888 als herinneringsmedaille ter gelegenheid van zijn gouden priesterjubileum. Sinds 1898 wordt deze onderscheiding permanent verleend.

 


officier15jaar
15 JAAR OFFICIER
Pieter Alexander Sernée (1853 – 1930)
Het onderscheidingsteken voor 15 jaren Nederlandsche dienst als officier is uitgereikt aan de 1e luitenant P.A. Sernée.
Bron: Leeuwarder Courant (9 december 1893)

 

 

 ORDE VAN ORANJE NASSAU (ridder)
Johannes Sernee (1858 – 1946)
Op 30 augustus 1927 is de heer J. Sernee uit Akersloot onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Johannes Sernee ontvangt de onderscheiding vanwege zijn 50 jarig jubileum als onderwijzer.

 

 

 

 ORDE VAN ORANJE NASSAU (Brons)
Johannes Serné (1866 – 1929)
De heer J. Serné heeft als meesterknecht bij drukkerij Joh. Enschedé en zn. ter gelegenheid van de verjaardag van H.M. de Koningin (Wilhelmina) op 30 augustus 1920 de bronzen eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassa ontvangen.

 

 

 


britishwarmedal victorymedal foto57

British War Medal / Victory Medal (WW I)
Leo Anthonius Serne (1882 – 1950)

Leo Antonius (Leonard Anthony) proudly wearing his medals from WWI. The lady to his right we think is his wife Beatrice Voake, the child could be Catherine. It is not sure who the other seated Lady or the young man are.

[source: Gloria Serne (31-01-2005)]

 

 

 ORDE VAN ORANJE NASSAU (Brons)
Pieter Frederik Serné (1884 – 1957)
De heer P.F. Sernée is op 19 september 1950, 40 jaar werkzaam bij de grafische inrichting Joh. Enschedé en zonen NV. Hij ontvangt hiervoor de bronzen eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.

 

 

 

 BRONZEN KRUIS
Maarten de Vries (1885 – 1940)
Bij Koninklijk Besluit postuum verleend.
Maarten de Vries is op 10 mei 1940 gesneuveld tijdens gevechten bij de Haagse Schouw te leiden. Hij was gehuwd met Sophia Serné. Zij is overleden ten gevolge van het geallieerde bombardement op Amersfoort in 1944.

 ORDE VAN ORANJE NASSAU (goud)
Anna Maria Sernee (1889 – 1978)
— Motivatie volgt nog —

 

 

 

 

 YAD VASHEM
Cato Serné – de Jong (1899 – 1975)
Righteous Among the Nations is an official title awarded by Yad Vashem on behalf of the State of Israel and the Jewish people to non-Jews who risked their lives to save Jews during the Holocaust. The title is awarded by a special commission headed by a Supreme Court Justice according to a well-defined set of criteria and regulations.

Ruth Nussbaum moved to the Netherlands from Germany and during the war was living in Arnhem. Through acquaintances in the Social Democratic Party, she was introduced to Cato Serne-de Jong, a widow who also lived in Arnhem. From the summer of 1942 until the evacuation of Arnhem in September 1944, Ruth was able to hide in Cato’s attic. Cato’s son was the only person who knew about the hidden Jew and fully supported his mother. During her years in hiding, Cato always made sure that Ruth had enough food. She managed to obtain extra ration coupons from the underground and also purchased food on the black market. Ruth shared the expenses but Cato assured the fugitive that she should not worry if her money ran out. Cato never wanted to hear a word of gratitude. She always said: “One has to help where one can.” Cato and Ruth developed a very warm friendship that continued until Cato’s death in 1975.
On February 6, 1986, Yad Vashem recognized Cato Serne-de Jong as Righteous Among the Nations.ORDE VAN ORANJE NASSAU (ridder)
Alexander Johannes Serné (1925 – 1998)
Alexander Johannes Serné werkte sinds enkele jaren na de tweede wereldoorlog bij verschillende Volkskredietbanken; hij begon in Hilversum en kwam daar weer terug na ook in de Zaanstreek en Haarlem actief te zijn geweest. Volgens de burgemeester was Serné ,,zéér gewaardeerd”. Daarnaast was de Hilversummer echter ook actief in de watersportvereniging en bij de Loosdrechtse recreatieraad. De nieuwe ridder noemde zijn onderscheiding een bijzondere bekroning. Hij kondigde aan de koningin persoonlijk te zullen bedanken voor de medaille. Zijn echtgenote kreeg van de burgemeester de traditionele kristallen vaas met het gemeentewapen. ,,uw man zorgt wel dat er voortdurend bloemen in staan.”ORDE VAN ORANJE NASSAU (lid)
Hendrikus Wilhelmus (Henk) Serné (1941)
Op zaterdag 5 november 2005 is de heer H.W. Serné uit Zevenaar onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Henk Serné ontvangt de onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor de amateur-muziek in Arnhem en omgeving.

Henk Serné is 25 jaar bestuurslid van het Gelders Opera en Operette Gezelschap (GOOG). Binnen het bestuur heeft hij de specialisatie van muziekbibliothecaris. De manier waarop hij de eigen koor- en orkestbibliotheek beheert is uniek binnen het Nederlands amateur muziektheater. De heer Serné steekt veel energie in het uitzoeken van het repertoire voor het muziekgezelschap opdat een aantrekkelijk koor in stand kan worden gehouden. Waar nodig maakt hij koorpartijen of past deze aan. Dit laatste is een tijdrovend karwei omdat het handmatig moet gebeuren. Op organisatorisch gebied wordt veel werk door hem verricht met name in de artistieke planning en coördinatie. Daarnaast vervult Henk Serné als solist een belangrijke rol in de bezetting van het koor. Zijn muzikale kennis draagt hij binnen het koorgezelschap over aan jonge mensen en nieuwe leden. De onderscheiding is uitgereikt door burgemeester De Ruiter na afloop van het Galaconcert van GOOG op 5 november in Musis Sacrum in Arnhem.


ORDE VAN ORANJE NASSAU (lid)
Petra Serné-Ligthart (1964) uit Tuitjenhorn (geboren en getogen Warmenhuizense) brak zondag bij een fietstochtje haar enkel en zat daarom in een rolstoel. ,,Een ongelukkige botsing met mijn man Jan.’’
Sinds 1986 is Petra bestuurslid/vrijwilliger van de EHBO-vereniging Dirkshorn en verzorgde ze van 2003-2013 EHBO-lessen op de basisschool. Sinds 2008 is zij respectievelijk coach, (mede)bestuurslid en arbiter bij volleybalvereniging De Boemel in Tuitjenhorn. Daarnaast is ze sinds 2010 administratief medewerker van de AED-werkgroep Schagen. (bron: Noord-Hollands dagblad, 26 april 2017)MEDAILLE VAN HET KONINKLIJK METEOROLOGISCH INSTITUUT (zilver)
Erik Jacob Johan Serné (1962)
Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft donderdag 7 april 2011. bij het KNMI in De Bilt voor de laatste keer de Koninklijke medailles en barometers uitgereikt aan zeevarenden voor hun verdiensten voor de maritieme meteorologie. De laatste uitreiking aan kapiteins en stuurlieden op het KNMI betekent het einde van een 154 jaar lange traditie van het belonen van weerwaarnemers op zee. Al deze beloningen worden uitgereikt, “…uit erkentelijkheid voor bijzondere verdiensten op het gebied van maritieme meteorologie…”

De onderstaande kapiteins en stuurlieden zijn onderscheiden vanwege hun bijzondere verdiensten voor de maritieme meteorologie: O. Smolyanskyy, E. de Asis, E.A. Boeree, R.M. Chua, F.G.M. Daniels, P.J. Draaijer, E.P.C. Drent, H. Esmeijer, T. Gaarkeuken, K.W. Gaastra, A.B.J.W. van Groenestijn, C.A. Haan, P.H. Hagendoorn, R.J.A. Hartman, H.T. Hiensch, A. van der Hoek, B.W. Hofman, G.A. IJssel de Schepper, P.A. Kampstra, P.G. Klanker, P.G. Knijf, H.Y. van Losenoord, B.A.G. Meurs, B.P. Mosquite, E. Narra, W. Olonan, W.K. Paape, A.T.W. Polee, R.P.R. van Quekelberghe, E.A. Reiche, J.J. Scholtsz, E.J.J. Serné, D. Tejero, M.M.N. Vonk, G. de Vries, J. van Vuuren, E.E. Wagenaar, G.J. Woolthuis, D.J. van der Zwaard


EnschedePenning
ENSCHEDÉ PENNING
Gerardus Sernee (1899 – 1973)
Gerard heeft tot zijn pensioen bij de firma Joh. Enschedé gewerkt. Hij was daar de laatste handzetter. Bij zijn afscheid op 4 juni 1965 kreeg hij een legpenning. Deze legpenning staat hier links afgebeeld.
bron: G. Sernee (kleinzoon)