Maandelijkse archieven: oktober 2021

Biografie Pieter Julius Serné

door | 31 oktober 2021

Tijdens de corona pandemie werd ik verplicht om thuis te gaan werken. Ik kreeg hierdoor ook meer ruimte om eens te beginnen met een lang gekoesterde wens om een uitgebreidere biografie over Pieter Julius Serné te gaan schrijven. Ik ben hier ook mee begonnen, maar de biografie is nog niet af. Ik heb behoorlijk wat… Lees meer »

Organist in Bloemendaal (1816-1830)

door | 19 oktober 2021

Naast zijn werk als kunstverlakker was Adrianus ook muzikaal. Hij was namelijk ook organist in de Hervormde kerk te Bloemendaal. In het kerkenraadsverslag van 11 augustus 1816 staat vermeld dat tot organist is aangenomen de heer A. Serné op een jaarlijksch tractement van f.110,-. Adrianus is 14 jaar organist in Bloemendaal geweest, want in het… Lees meer »

Lid van het St. Lucasgilde

door | 19 oktober 2021

Lid van het St. Lucasgilde Of Adrianus naar school is geweest, is niet bekend. Het is wel waarschijnlijk, want hij kon lezen en schrijven. Adrianus staat vermeld op een ledenlijst van het St. Lukasgilde. In het bijzonder op de ledenlijst van 1788-1798 “Ledenlijst gerangschikt naar straatnaam”. Het St. Lukasgilde was het gilde voor de schilders.… Lees meer »

Wat is een kunstverlakker?

door | 19 oktober 2021

Kunstverlakker is een beroep dat ontstond in de achttiende eeuw. Het is een bepaalde schildertechniek, afkomstig uit Japan en Indonesië om allerlei voorwerpen van houtwerk, porselein en metaal te kunnen kleuren en decoreren. De getoonde afbeeldingen zijn bladzijden uit een boekje uit 1828. Het heet Nederlandsche tafereelen van kunsten, ambachten en bedrijven, voor kinderen. Adrianus… Lees meer »