Publicatie in GEN

Vandaag, 25 mei 2022, ontving ik 5 exemplaren van het blad GEN. Dit is het magazine voor familiegeschiedenis dat door het CBG wordt uitgegeven. Ik heb met hulp van Maarten (een medewerker van het CBG) mijn eerste artikel in GEN mogen publiceren. Maarten heeft mijn teksten wat leesbaarder gemaakt. Ik ben super trots op deze publicatie in dit vakblad!.

Het artikel heeft de titel ‘Een Haarlemse kantwever in Vadstena’ Emigratie vanuit de Republiek naar Zweden in de achttiende eeuw. Het staat in GEN jaargang 28, nummer 2, juni 2022

Link naar GEN Magazine

 

Stamboom bij Geneanet

Ik heb, na jaren dubben, besloten om de stamboom van de familie Serné(e) ook op een andere website te plaatsen. Dit is de website van Geneanet.
Ik deel via deze website uiteraard geen informatie over nog levende familieleden en dus ook niet van familieleden die sowieso niet vermeld willen worden.

Geneanet is makkelijk doorzoekbaar en de informatie over de familieleden wordt op een overzichtelijke manier gepresenteerd.

Het adres van de website is: https://gw.geneanet.org/msern_w?lp=0

Mijn eerste eBoek is online

Na lang aarzelen heb ik op 30 januari 2022 mijn eerste eBoek gepubliceerd. Het is de biografie over Pieter Julius Serné. Ik heb vele jaren gespeurd in allerlei bronnen en archieven. Tijdens deze zoektocht kwam ik zoveel interessante informatie over deze man en zijn familie tegen, dat ik het heb gebundeld in een eBoek. Het boek is gratis en is hier te vinden:

eBoeken

Lief & Leed in 2021

Voor zover bij mij bekend zijn in 2021 de volgende familieleden geboren, getrouwd of overleden.

Geboren:

  1. Duco George Jonas Sernee
  2. Reuben Serne
Overleden:

  1. Gertruda Serné 1923-2021
  2. Arend Louis Serné 1925-2021
Getrouwd:

  1. geen huwelijken in 2021

 

25 Jaar online!

Op de eerste plaats wil ik iedereen een gelukkig,

maar vooral ook een gezond 2022 toewensen!

In 1997 kwam mijn broer Ronald met het idee van een eigen domeinnaam: www.serne.com
Hij was in dit tijd werkzaam in de ICT en kon dit organiseren. Sindsdien bestaat deze website dan ook, met de informatie over de familie Serné(e). Ik heb door deze website heel veel ‘nieuwe’ familieleden online ontmoet. Ik word geïnformeerd over lief of leed, of krijg mooie oude familiefoto’s toegestuurd.

Eén van de eerste versies van de website in 1999.

Een website bouwen is best een leuk technisch karweitje, maar naar verloop van tijd kost het best veel tijd. In 2017 ben ik daarom, weer met hulp van mijn broer Ronald, overstapt op een content management systeem genaamd ‘wordpress’. Met hulp van wordpress kan ik de website makkelijker onderhouden.

Ook ben ik ooit gestart met het versturen van nieuwsbrieven. Eerst via e-mail, later via een functie die in wordpress beschikbaar was. Het regelmatig versturen van een nieuwsbrief kostte mij op een geven moment ook best veel tijd. Ik wil het toch ook goed doen en niet half. Ik besloot daarom hiermee te stoppen. Wie weet komt dit nog wel een keer terug.

Tot slot, en niet geheel onbelangrijk, de stamboom. Deze heb ik met zorgvuldigheid altijd samengesteld en bijgehouden. Hiervoor heb ik diverse softwareprogramma’s gebruikt. Op dit moment is dit het programma Gramps. Ik publiceer de gegevens, sinds de invoering van de AVG, op een beveiligd deel van de website. Familieleden kunnen bij mij een wachtwoord aanvragen. Van nog levende familieleden publiceer ik alleen de naam verder niets.

Het jaar 2022 is dus een zilveren kroonjaar: 25 jaar www.serne.com online!

WC papier vraagstuk is opgelost

Hoe moet het WC papier op de houder worden opgehangen? Met het papier naar de gebruiker toe, of juist met het papier naar de muur toe?
Deze vraag bestaat misschien al sinds er WC papier wordt gebruikt op het toilet. Leon Serné heeft aan het begin van de 20e eeuw een patent gevraagd voor een WC-rolhouder waar een muziekje uit kwam, wanneer je velletjes papier van de rol trok. Op de tekening van het patent staat duidelijk een afbeelding van een WC-rol naar de gebruiker toe!

Op deze pagina staat het antwoord !

Capuala

Wat is Capuala? Ik weet het nog steeds niet, maar 19e eeuws familielid verkocht het als een wondermiddel voor paarden en honden.
Op de website van Delpher (www.delpher.nl) zijn meer dan 100 krantenadvertenties te vinden. Deze zijn ooit door Leon Serné geplaatst.
Het heeft hem weinig geholpen…

Biografie Pieter Julius Serné

Tijdens de corona pandemie werd ik verplicht om thuis te gaan werken. Ik kreeg hierdoor ook meer ruimte om eens te beginnen met een lang gekoesterde wens om een uitgebreidere biografie over Pieter Julius Serné te gaan schrijven. Ik ben hier ook mee begonnen, maar de biografie is nog niet af. Ik heb behoorlijk wat nieuwe leuke en interessante feiten en weetjes gevonden in de online archieven. Nu wil ik alle gevonden informatie in een leesbaar verhaal “vertalen”. Daar ben ik niet zo goed in, dus dat vraagt wat tijd. Pieter Julius Serné en zijn directe familieleden waren zeer interessante mensen die leefden in een interessante tijd van onze geschiedenis.