Jacobus H. Serné (1883 – 1955)

door | 14 februari 2015

Jacobus Hendrik Serné werd in 1883 in Haarlem geboren. Hij emigreerde in 1909 met zijn gezin naar Canada. Hij overleed in 1955 in Moose Jaw, Canada. Jacobus was getrouwd met Johanna Schornagel. Samen kregen zij 6 kinderen. Hij was van beroep architect. Hieronder staan enkele afbeeldingen van huizen die door Jacobus zijn ontworpen. In Canada noemde hij zichzelf James.

Duinweg 31 te Santpoort

bron: Noord-Hollands Archief, beeldbank, fotonummer 54-mzv0215

Een villa op rechthoekige, massieve grondslag, in 1908 gebouwd naar ontwerp van de Haarlemse architect J.H. Serné. Het is een voor de bouwtijd tamelijk modern huis. De vrij droge architectuur wordt opmerkelijk verlevendigd door de bijzonder bewerkte balkons aan de voorgevel. Verder wordt het huis gekenmerkt door een schilddak met ingezwenkte dakschilden.

Duinweg 25-27 te Santpoort

bron: Noord-Hollands Archief, beeldbank, fotonummer 54-mzv0216

Een dubbele villa, in 1907 gebouwd in opdracht van mr. Schornagel uit Haarlem. Het ontwerp is gemaakt door de Haarlemse architect J.H.Serné. De woningen hebben oorspronkelijk de namen ‘Sophia’ en ‘Suzanne’ gedragen. De villa is op een kleine heuvel gebouwd. Zij wordt gekenmerkt door een bewust toegepaste asymmetrie, zowel in hoofdvorm als in gevelindeling. In de voorgevel rechts een veelhoekige ’toren’
De roedeverdeling van de ramen van nummer 27 is verwijderd.

Duinweg 21-23 te Santpoort

bron: Noord-Hollands Archief, beeldbank, fotonummer 54-mzv0214

Een dubbele villa, ‘Denhoeve’ en ‘Eikhoeve’ genaamd. Het huis is in 1909 gebouwd naar ontwerp van de Haarlemse architect J.H. Serné. Burgemeester van Velsen R.G. Rijkens heeft op nummer 23 gewoond. De voorgevel is in drie partijen verdeeld. Elk hiervan wordt bekroond door een dakkapel, boven de middenas een grotere, die een residu lijkt te zijn van een topgevel. Op de begane grond twee portieken met een boognis. In de zij-assen van onder tot boven doorgaande geveldoorbrekingen met een puntige, tweekantige erker en een loggia met boognis.