Pieter Julius Serné (ca. 1746 – 1801)

Inleiding
Op deze pagina, en volgende pagina’s, vindt u allerlei informatie over Pieter Julius Serné. Ik ben op zijn spoor gekomen via mijn speurtocht naar een familiewapen. Via een afbeelding van een mogelijk familiewapen met een bijbehorende naam (zijn naam), heb ik allerlei leuke en verrassende details over zijn leven, familie en werk gevonden. De zoektocht begint in ’s Gravenhage, bij het CBG en gaat via Stockholm, Haarlem en Philadelphia naar Amsterdam. Hij overlijdt tenslotte in Noordwijk-Binnen. Tevens komt de zijdehandel, Felix Meritis Genootschap en de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten van Amerika ter sprake! Kortom een zeer boeiend familielid.

Centraal Bureau voor Genealogie
De speurtocht begint bij het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) te ‘s-Gravenhage. In de collectie Muschart ontdekte ik een beschrijving van een familiewapen betreffende de naam Serne. Nu wordt Serné wel vaker met en zonder accent aigue geschreven, of met een extra ‘e’, dus dat was geen reden om niet verder te gaan kijken. De beschrijving luidde:

Serne (35 j); In zilver een uitgeschulpt zwart kruis; En over alles heen een rood schuinkruis. 17e eeuws wapenboek in de collectie Wassenaar. Rijksarchief, aanwinst 1891, no. 28, XIX b (*). Mogelijk behoort hiertoe P.J. Serne getrouwd met Cornelia Hermina van Balen 14/9/1796 te Amsterdam. /zie bij van Balen (kist) / lelie /”

Mijn nieuwsgierigheid werd groter, want naast een beschrijving van een familiewapen, had ik nu ook een, op dat moment, onbekend familielid gevonden, P.J. Serné. In het Nationaal Archief heb ik uiteraard de door Muschart genoemde bron gevonden en een foto van gemaakt. Ik had nu een afbeelding van een familiewapen! Nu op zoek naar P.J. Serné, om de familierelatie aan te kunnen tonen, waardoor ik mogelijk ook recht kreeg om dit wapen te mogen voeren.

Meer informatie over het mogelijke familiewapen vindt u via deze link: familiewapen

Op de volgende pagina’s staat nog veel meer informatie:

  1. Doop in Stockholm
  2. Ondertrouw in Amsterdam
  3. Cornelia Hermina van Balen (zijn vrouw)
  4. Gerard Pieter Serné (zijn zoon)
  5. Felix Meritis
  6. Het damspel
  7. Serné & Comp.
  8. Overlijden in Noordwijk-Binnen

 

(*) De bronverwijzing is veranderd. Nu moet dit zijn:
Nationaal Archief, Den Haag, Familie Van Wassenaer van Duvenvoorde, 1226-1996, nummer toegang 3.20.87, inventarisnummer 3237