Hoe schrijf je dat?

door | 26 maart 2013

Het gebeurt mij regelmatig, wanneer iemand mijn achternaam vraagt, en ik zeg mijn achternaam, dat diegene vraagt ,,Hoe schrijf je dat?”

Dit probleem bestond vroeger ook al. In 1811 werd de Burgerlijke Stand officieel ingevoerd, maar ook voor 1811 werden er al achternamen gebruikt. Ik vond in de doop, trouw en begraafboeken van Haarlem een aantal leuke schrijfvarianten van onze achternaam. Veel varianten ontstonden doordat ze fonetisch werden opgeschreven. Indirect horen we dus onze voorouders hun achternaam uitspreken.

Hieronder de verschillende varianten die ik heb gevonden:

 

achternaamIk heb in de afgelopen jaren de volgende variaties gevonden van manieren waarop onze achternaam kan worden geschreven. Om te beginnen is de basis: Serné, Sernee of Serne.

De varianten zijn o.a: Zerné, Cerné, Siernee, Cernay, Sernée, Sernè, Zernee, Sirne, Zerneij, Serlé, Serneé, Signey, Sernê,