Serné & Comp.

door | 31 december 2010

In de notariële akten van het Gemeentearchief van Amsterdam vond ik een aantal leuke aanvullingen. Op de eerste plaats vond ik (helaas nog) geen testament, noch van Gerard, noch van zijn vader Pieter Julius.

Wel vond ik een contract tussen Pieter Julius Serné en Eric Axel Liedbeck (een telg uit een vooraanstaande Zweedse familie). Dit contract betrof de voortzetting van hun compagnie genaamd Serné & Comp. Liedbeck staat in 1788 als koopman vermeld in een naamregister van Amsterdamse kooplieden. Hij woont op hetzelfde adres als Pieter Julius (zie verder op deze pagina).

Zij waren kooplieden en handelden onder andere in 1784 met Philadelphia, met ene James Wilson. Het pakhuis (en woonhuis van Pieter Julius?) stond aan de Oude Schans te Amsterdam. In 1784 verzoeken zij James Wilson de acceptatie van een wisselbrief. Het betreft een bedrag van f. 6000,- (dit bedrag is vergelijkbaar met circa 51.250,- euro in 2011). Waarschijnlijk is dit dezelfde James Wilson (1742-1798) die de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten heeft getekend op 4 juli 1776!

Ik vond op het internet (www.earlydutchbooksonline.nl) een naamregister van alle kooplieden van Amsterdam van het jaar 1784 (en 1788 en 1792). In dit boekje staat ook de firma Serne en Comp genoemd.

Pieter Julius woonde volgens dit register boven zijn pakhuis: Serne en Comp op de Raamgracht tussen de Kloveniersburgwal en de Zandstraat. Serne (Pieter Julius) ten huize als boven.