Genealogische software

door | 18 juni 2022

De afgelopen 25 jaar heb ik diverse software programma's gebruikt om alle stamboom gegevens te ordenen en te presenteren. Ik blijf altijd nieuwsgierig naar goede software die mij kan helpen met mijn hobby. Ik heb op dit moment, juni 2022, een linux laptop. Ik gebruik daarom ook op dit moment het programma Gramps dat met name voor linux is ontwikkeld.

Ik ben ooit begonnen met het windows programma 'Oedipus II' van Leen lamain.

Na een aantal jaren stapte ik over naar Pro-Gen. Met Pro-Gen heb ik destijds voor het eerst mijn website gevuld. De DOS omgeving van Pro-Gen ging mij steeds meer vervelen. Na wat zoeken kwam Aldfaer op mijn pad.

Aldfaer vind ik nog steeds een prettig programma. Ik liep echter binnen Aldfaer tegen een bekend probleem aan: bronvermeldingen. Dit is heel summier mogelijk en dat was ik op een gegeven moment zat: toen stapte ik over op GensDataPro (GDP).

GDP voelt als een programma voor professionals. Het is ook geen gratis software, wat de andere programma's wel waren (behalve Pro-Gen). Echt alles kan je er aan informatie instoppen. Op allerlei manieren kun je dingen koppelen. Ik ben hier heel blij mee geweest.

Na mijn overstap naar linux, moest ik ook zoek naar een goed softwareprogramma voor mijn stamboomgegevens. Sterker nog, ik wilde pas geheel overstappen naar linux, nadat ik een goed genealogisch programma gevonden had. Gelukkig is er een dergelijk programma en het heet Gramps. Naast Gramps heb ik wel eens wat geëxpirimenteerd met Ancestor Tree Manager en Ancestris maar ik blijf op dit moment bij Gramps.