Jan Willem en Aaltje

door | 5 november 2022
Jan Willem Serné (ca. 1905)
Aalte de Jonge (ca. 1905)

Aaltje en Jan Willem zijn op de bovenstaande 2 foto's ongeveer 18 jaar oud. Het zijn mijn overgrootouders. Aaltje was, vanaf 1907, dienstbode bij een familie in Amersfoort. Daarvoor was ze twee jaar, samen met haar oudere zus Antje, dienstbode in Rotterdam. 1  Aaltje en Antje waren echte 'Zeeuwse meisjes', want ze waren beiden geboren op het Zeeuwse eiland Tholen.

Jan Willem verliet zijn ouderlijk huis in Haarlem nadat zijn moeder door een tragisch ongeval (brand) was overleden. Hij heeft zich aangemeld bij de het leger en werd ingedeeld als ordonnance-trompetter bij de huzaren. De huzaren waren o.a. gelegerd in Amersfoort.

Deze twee foto's zijn allebei in Amersfoort gemaakt. Waarom ze zijn gemaakt is mij niet bekend. Wat ik wel hieruit kan concluderen is, dat het zeer aannemelijk is, dat mijn Haarlemse overgrootvader en mijn Thoolse overgrootmoeder, elkaar zeer waarschijnlijk in Amersfoort voor het eerst hebben ontmoet. Dat ze elkaar meer dan leuk vonden blijkt uit het feit dat Aaltje en Jan Willem op 26 februari 1909 op Tholen trouwden. Twee maanden later, op 19 april, werd hun zoon Albertus geboren!

Zie ook de pagina over hun zoon Klement Serné

1. Bron: Burgerlijke Stand van Rotterdam, Bevolkingsregister van Rotterdam - 494-03 Archief van de Gemeentesecretarie Rotterdam, Inventarisnummer: 602, Pagina: 53