ds Jan van der Roest (1814)

door | 14 november 2022

Op 19 januari 1814 laat Adrianus samen met P. Barbiers Bz. een advertentie in de Opregte Haarlemsche Courant plaatsen. Ze melden dat ze van plan zijn om een portret te tekenen van dominee Jan van der Roest.

Portret van Jan van der Roest, predikant en schrijver te Haarlem. Reinier Vinkeles (I). Collectie Rijksmuseum te Amsterdam.
Dominee Jan van der Roest werd geboren op 16 maart 1755 in IJsselstein. Hij was de zoon van Hermanus van der Roest en Hermpje Keijzers. Jan van der Roest studeerde theologie in Utrecht. Hij was gereformeerd predikant in Blauwkapel 1778, Elst (Utr.) 1779, Amersfoort 1783 en Haarlem 1787-1814. Hij was gehuwd met Catharina Christina Nauwman (Nouman). Jan van der Roest was van 1779 tot aan zijn dood in 1814 lid van Teylers Tweede Genootschap. 1 Van der Roest werd in het begin der 19e eeuw tot de beste kanselredenaars in Nederland gerekend. Zijn preken werden door toonaangevende recensenten zeer geprezen om de eenvoud en heldere taal. Jan van der Roest stond bekend als een goed mensenkenner, maar was soms ook sterk moralistisch. Van der Roest genoot een grote populariteit, ook bij jongeren. Hij werd onder andere beroemd vanwege zijn kinderpreken. Met het houden van kinderkerkdiensten was men in Haarlem al in 1779 begonnen. Van der Roest was in deze diensten een geliefd voorganger, niet het minst vanwege zijn opgewektheid, vriendelijkheid en hartelijkheid. Jan van der Roest overlijd op 8 januari 1814 in Haarlem. 2

De getoonde prent (links) is het portret van Jan van der Roest. Deze is getekend door Reinier Vinkeles (I). Mogelijk heeft deze prent weer model gestaan voor de onderstaande silhouet tekening door Adrianus.

Grafmonument met portret van Jan van der Roest (1755-1814), hervormd predikant en stichtelijk schrijver (Haarlem) ontwerper: P. Barbiers Bzn IV graveur: A. Serné (1814)

Voetnoot:
1. Teylers Tweede Genootschap, ook bekend als het Wetenschappelijk Genootschap, is een van de twee genootschappen opgericht binnen de Teylers Stichting met als doel bevordering en aanmoediging van kunst en wetenschap.

Bronnen:
2. Biografisch Portaal