Enquêteformulier ingevuld door Adrianus Serné (1840)

door | 18 november 2022

Bron: Rijksmuseum te Amsterdam (Rijksprentenkabinet)

Enquêteformulier ingevuld door Adrianus Serné
Objectnummer: RP-D-2016-6-441
Op 28 april 1840 vulde Adrianus een formulier in voor de samenstelling van het werk De levens en werken der Hollandsche en Vlaamsche kunstschilders, beeldhouwers, graveurs en bouwmeesters van het begin der vijftiende eeuw tot heden, door J. Immerzeel jr. Hierin vermeld hij interessante zaken. Zijn leermeesters waren bijvoorbeeld C. Henning en H. Zwegman. Zwegman was een beroemd bloemschilder. Adrianus noemt zichzelf  direkteur van het Teekencollegie opgericht in november 1839 te Zwolle. Zijn leerling is G. Meijer. Verder vermeldt hij dat zijn zoon Samuel Hendrik bekwaam is in de muziek en tekenkunst.
Tot slot een letterlijk citaat:

Vroeger, van het jaar 1802-1830, de verlakkunst uitgeoefend en bijzonder bekend door de nabootsing, en eerste navolging van het echt O. Indisch en Japansch lakwerk te Haarlem.

Het ingevulde formulier resulteerde in het volgende stukje:

Opgenomen in: Immerzeel, J. Jr., De levens en werken der Hollandsche en Vlaamsche kunstschilders, beeldhouwers, graveurs en bouwmeesters, van het begin der vijftiende eeuw tot heden, Amsterdam: J.C. van Kesteren, 1842-1843.