Lakzegel (1)

door | 24 december 2022

Vanaf 1762 voer Petter Claesson als kapitein van verschillende schepen naar Frankrijk, vooral de havens van Bordeaux en Marseille, Spanje, Engeland, verschillende mediterrane havens en zelfs tot aan Haïti in West-Indië. Voor een korte periode (1777–1780) verdiende hij de kost met het cultiveren van een boerderij die hij had gekocht in de thuisregio van zijn vader, Skåne in Zuid-Zweden. Al snel keerde de kapitein echter terug naar Turku, zette zijn carrière voort en voerde een levendige correspondentie met commerciële klanten en familieleden. De eerste brieven in het archief van Petter Claesson dateren uit 1762, toen hij voor het eerst als kapitein diende op een reis naar het buitenland, in een schip genaamd de Patentia, eigendom van zijn vader. De laatste brief dateert van april 1810. Kapitein Petter Claesson stierf op 6 augustus 1810. Het archief van Petter Claesson wordt bewaard in het Finse Nationaal Archief en is in digitaal formaat toegankelijk.

Pieter Julius Serné correspondeerde en handelde ook met deze Petter Claesson. Zie hiervoor ook zijn Zweedse brieven

De brieven van Pieter Julius werden door hem verzegeld. Dit was niet alleen om aan te geven wie de afzender was, maar ook om de brief dicht te plakken. Ik ga er van uit dat op deze zegels het familiewapen van Pieter Julius stond. Helaas is op de Zweedse brieven niet de voorkant van de lakzegels te zien. Ik hoop ooit een afbeelding van de voorkant van een zegel van Pieter Julius te vinden.

Lakzegel van Pieter Julius Serné (1780)

In dit geval zit de zegelwas tussen twee lagen papier. De brief was dichtgemaakt in de volgorde rechts onder midden, links onder midden, bovendeel naar achteren, onderste deel als een koker daaromheen, flap optillen, zegelwas eronder, dichtdrukken. Dit deel van de flap zie je onder uitgesneden om de brief te openen en dat uitgesneden deel zit nog op het zegel. Of er een duim of cachet is gebruikt is bij deze manier van verzegeling vaak niet meer te achterhalen.
Bron: Facebook, Heraldiek en Genealogie, Win Deler, 23-12-2022

Brief van Pieter Julius Serné aan Petter Claesson (9 september 1780)