Leon Serné voor de Engelse rechter (1883)

door | 18 februari 2023

Op 19 november 1883 staat Leon Serné voor het eerst voor een Engelse rechter. Hij wordt beschuldigd van het onrechtmatig verkrijgen, onder valse voorwendselen van James Philips en Charles Graves, van 10 pond en 5 pond, met de bedoeling te frauderen.

Leon had vanuit Nederland, per schip, een kist bloembollen besteld. Hij kon de kist niet direct bij aankomst ophalen want de kist was zoek. Leon diende een schadeclaim in bij de vervoerder, James Philips en Charles Graves, van 15 pond. Deze 15 pond werden betaald. De kist werd echter gevonden. De schadeclaim werd daarna niet terug betaald.

De verklaring van Leon Serné.
"Een paar dagen voordat de kist hier aankwam, ontving ik een brief van Philips en Graves, met als bijlage de vrachtbrief van een kist (bloem)bollen. Ik nam Ronckemmer (tolk) mee naar de douane. Ik ging vandaar naar de S.S. "Holland" om te zoeken naar de kist, en daar kreeg ik het antwoord dat mijn kist niet gevonden kon worden, dat die zeer waarschijnlijk al aan wal was afgeleverd. Philips en Graves veranderen dit en ze vertelden me dat de kist naar een kade was gegaan en dat ik hem de volgende dag zou hebben. De volgende dag ging ik naar Philips en Graves, maar de kist was nergens te vinden. Toen ik thuiskwam, had ik een brief dat mijn koffer met de passagiers aan land was gekomen bij Blackwall, en toen ging ik naar de plaats waar ik de brief vandaan had om de kist te halen. Ik nam de koffer mee met Ronckemmer. Ik nam de koffer in aanwezigheid van vier getuigen, en in plaats van dat er bloembollen in zaten ter waarde van 20 pond, hadden ze een waarde van minder dan 10 pond. Daarna ging ik naar het kantoor van Philips en Gravers om de zaak te claimen. Ik heb de claim niet ingediend voor het verlies van de kist, maar voor het verlies van de bloembollen. Ik kan getuigen meebrengen. Ik heb de claim ondertekend om het geld te ontvangen, maar ik wist niet wat er was opgeschreven." 1

Leon sprak zeer gebrekkig Engels blijkt uit de rechtbankverslagen. Hij had een tolk bij zich. Dit was meneer Ronckemmer.

Leon wordt veroordeeld tot achttien maanden dwangarbeid.

De arrestatie van Leon Serné haalde de Nieuwe Haarlemsche Courant, 11 november 1883, pagina 2

 

1. Old Bailey Proceedings Online_ (www.oldbaileyonline.org, version 8.0, 18 February 2023), November 1883, trial of LEO SERNE (34) (t18831119-36).