Stamvader Mattheus Abrahams

door | 19 maart 2023

Mattheus Abrahamsz is de "stamvader" van de familie Serné(e). Bijna alle nu nog levenden personen met de achternaam Serné, Sernee of Serne zijn nakomelingen van hem en Martijntge Adriaensz. Bij het huwelijk van Mattheus en Martijntgen, op 14 mei 1645 voor de schepenen van Haarlem, staat vermeld dat hij jongeman van Haarlem is. In Haarlemse archieven betekent dit vrijwel altijd dat hij is geboren in Haarlem. Zijn doop werd (nog) niet in Haarlem gevonden.

Bron: Noord-Hollands Archief

Zijn kinderen Adriaen Mattheus (1671) en Abraham Mattheus (1673) lieten zich pas dopen op volwassen leeftijd in de Nederduits Gereformeerd kerk. Dit zou kunnen betekenen dat Mattheus Abrahamsz tot de Doopsgezinde Kerk behoorde. Ook het feit dat hij zijn huwelijk sluit voor het gerecht van Haarlem betekent dat hij hoogstwaarschijnlijk geen lid was van de Nederduits Gereformeerde Kerk.

Bron: Noord-Hollands Archief

Bron: Noord-Hollands Archief

Op 20 juli 1653 trouwt Mattheus Abrahams met Lijsbeth Davids voor de schepenen van Haarlem. Mattheus is weduwnaar en Lijsbeth is weduwe.

Bron: Noord-Hollands Archief

Lijsbetje Davidts en Matteas Abrahams komen beiden voor op de ledenlijst van 1669 van de Vlaamse, Duitse en Friese doopsgezinde gemeente. In de ledenlijst van 1685 wordt Mattheus niet meer genoemd. Mogelijk dat Mattheus dus tussen 1669 en 1685 is overleden.

Er is gezocht in de Haarlemse gildenarchieven van de zijdelintreders, en de ververs (waaronder ook de zijdewevers hoorden); Mattheus en zijn twee zonen werden hierin niet gevonden.

Vlaams Haarlem
Het zijn vooral de doopsgezinden en calvinisten die vluchten, onder andere voor de religieuze vervolging van protestanten door de Spanjaarden in de Zuidelijke Nederlanden. Al in 1581 worden de Zuiderlingen ondergebracht in de Begijnenkerk (in Haarlem). Vanaf 1586 mogen de Franstalige migranten daar van het stadsbestuur ook hun eigen kerk stichten: de zogenaamde Waalse Kerk. Hun eerste predikant is de Waalse theoloog en voormalig hofprediker van Willem van Oranje, Jean Taffin.
bron: Noord-Hollands Archief, tentoonstelling Vlaams Haarlem (van 23 november 2022 tot 24 maart 2023)

Mattheus Abrahams was jongeman en weduwnaar van Haarlem. Hiermee wordt in de regel aangegeven dat het een in Haarlem geboren persoon betreft. Mattheus is waarschijnlijk rond 1620 geboren. Wellicht dat de ouders of grootouders van Mattheus inderdaad gevluchte Vlamingen waren. We zullen het zeer waarschijnlijk nooit weten.

Over de oorsprong van onze familie zijn meerdere theoriën. De achternaam Serné komt in meerdere schrijfwijzen voor. Hier is op de pagina over de Oorsprong meer te lezen.