Een nieuw raadsel erbij?

door | 2 december 2023

Via Facebook ontdekte ik een andere afbeelding van het familiewapen. Er is wel een opmerkelijk verschil. Dit familiewapen wordt toegeschreven aan de familie Waerde. De bron is een oud wapenboek van de familie Van der Goes uit Delft. Het is gedateerd 1e helft van de 17e eeuw. Het wapenboek werd ter veiling aangeboden bij Arenberg Auctions

Beschrijving
Wapenboek van de familie van der Goes uit Delft. [Delft, 1e helft 17e eeuw] 18mo, 13 x 9 cm: [94] e.v. + enkele blanco's, met pen getekende wapenschilden, enkele uitgesneden uit gravure. wapenboeken en aangevuld met aquarel, bijschriften en aantekeningen in het Nederlands en het Frans (inc. verbruining en kleine vlekken). 18e eeuw perkament, messing sluiting, geschilderd wapenschild op rug (schutbladen vernieuwd). Goed exemplaar.

De familie van der Goes waren Nederlandse regenten uit Delft. Vanaf de 16e eeuw. tot op de dag van vandaag heeft de familie van der Goes verschillende raadpensionarissen en ministers geleverd. De schilder Hugo van der Goes is een van hun meest illustere voorouders. Ill. met ruim 2.000 wapenschilden, op enkele na gekleurd, allemaal geïdentificeerd. Aan het einde: "Armoiries de plus nobles d'Angleterre" (6 ev), "Les barons Beers et bannerettes de Flandres" (5 ev).

€ 1.500 / 2.000

Is dit een mogelijke schrijffout door de samensteller van dit wapenboek? Waerde lijkt niet op Serné. Het nu bekende wapen van (Van der) Waerde lijkt ook niet op dat van Serné. Dit is te checken bij het CBG.
Hoe komt deze naam 'Waerde' bij dit wapen? Wie heeft dit wapenboek samengesteld? Was dit Van der Goes zelf? Veel nieuwe vragen, maar nog geen antwoorden.