Albertus Serné (1853 – 1924)

door | 24 maart 2024

Albertus Serné wordt op 20 januari 1853 geboren in de Schoolmeesterspoort (wijk 2 no. 102) in
Haarlem. Albertus is de zoon van Pieter Serné en Sara Jacoba Bronkhorst. Hij is het jongste kind uit een gezin van 9. Vier zussen en een broer sterven echter al rond hun eerste levensjaar. Albertus' oudste broer Pieter zal echter al zijn broers en zussen uiteindelijk overleven. Hij sterft in 1933 op 93-jarige leeftijd.

Albertus Serné

Bij zijn keuring voor de Nationale Militie in 1873 was Albertus ongeveer 1,60 meter lang, had hij zwart haar en bruine ogen.

Karakter

Wat voor man Albertus precies was, is niet helemaal te achterhalen. Uit een combinatie van
enkele verhalen van familieleden die hem gekend hebben, kan men tot de conclusie komen, dat
het een man was met een moeilijk karakter. Een man met uitgesproken meningen en voorkeuren.
Termen als: humeurig, koppig, eigenwijs, onhandelbaar en onuitstaanbaar passen bij hem. Hij
duldde geen tegenspraak en was ietwat rechtlijnig in zijn denken. Wie net zo dacht als hij, en
dezelfde mening had, had zijn sympathie. Hij was hierdoor niet bij iedereen geliefd. Albertus was
timmerman, meubelmaker. Er moet nog ergens een miniatuur wenteltrapje zijn, vervaardigd uit
eikenhout. Als Albertus moe of gespannen was, trok hij met één oog. Muziek had zijn interesse en
hij tekende en schilderde ook.

Albertus Serné (1853 - 1924). In de tuin van zijn dochter en schoonzoon in Meppel

Op 12 augustus 1874 trouwde Albertus met Catharina Maria Lem in Haarlem. Ze kregen samen 13 kinderen, waarvan er 2 nog geen twee jaar oud werden. Zijn vrouw Catharina (Ka) overleed in 1905 aan de gevolgen van een ongeluk. Ze wilde het fornuis aansteken met petroleum. Dit ging mis waardoor haar kleding vlam vatte. Ze is een paar dagen daarna overleden aan de brandwonden.

Na de dood van haar moeder in 1905 zorgde de dochter Albertina voor de jongere kinderen,
ondanks het feit dat ze zelf trouwplannen had met Meeuwis Otter. De twee oudere dochters, Jet
en Anna waren al getrouwd.

Verblijf in de USA (1912 - 1920)


S.S. Rijndam

Albertus vertrok op 7 december 1912 naar de Verenigde Staten met de S.S. "Rijndam" van de Holland Amerika Lijn naar de USA. Op 19 december 1912 arriveerde hij in Ellis Island, New Jersey, Verenigde Staten van Amerika. Deze reis had Albertus geboekt bij W.A. Vreede, agent van de Rotterdamse Lloyd en de Holland Amerika Lijn te Haarlem. Contactadres in Nederland tijdens zijn verblijf in Amerika, was dat van zijn dochter Henriëtte (Jet) Serné (getrouwd met Sparreboom), Bakenessergracht 47 in Haarlem. Op 24 maart 1914 werd Albertus ambtshalve uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Haarlem, met als reden 'vertrokken naar Noord-Amerika' Bij zijn aankomst op Ellis Island was Albertus 59 jaar oud en weduwnaar. Hij liet zijn gezin achter. Het jongste kind, Carel, was toen 17 jaar oud.

De reden van zijn bezoek was zeer waarschijnlijk om zijn zoon Willem en schoondochter Alida en hun familie te bezoeken. Zijn zoon Albertus was met zijn vrouw Alida en hun kinderen, in 1910, naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Hij overleed daar plotseling in september 1912.

Alida Hendrika van Stam en haar vier kinderen (ca. 1913)

Tijdens zijn verblijf in Amerika brak op 28 juli 1914 de Eerste Wereldoorlog uit. Dit had grote impact op Albertus, omdat hij daardoor niet naar huis kon. Tot het einde van de oorlog verbleef Albertus bij zijn zoon Willem, die in Cleveland (Ohio) woonde. Volgens familieleden in Amerika was Albertus zeer depressief en gedesillusioneerd toen hij naar Nederland vertrok.

Terugkomst in Nederland (1920 - 1924)


S.S. Rotterdam

Albertus vertrok op 27 december 1919 terug naar Rotterdam met de S.S. "Rotterdam" van de Holland Amerika Lijn. Op 6 januari 1920 arriveerde in Rotterdam. Hij was na zijn terugkomst praktisch bij niemand welkom van de familie. Zijn dochter Bertha vertrok met haar gezin op 21 december 1920 naar Meppel. Tot die datum heeft hij daar kunnen wonen.
Zijn dochter Gesina, die gezelschapsdame was bij de betere families, ontfermde zich daarna een tijdje over haar vader. Hij kon bij haar komen wonen in het huis waar zij werkte. Zo verbleef hij twee jaar in Den Haag, omdat Gesina met de familie waar zij werkte meegegaan was naar deze plaats.

Schoondochter Alida hertrouwde in april 1920 met Dick de Ridder. Albertus was hier op tegen. Door dit huwelijk kwam er tijdelijk een eind aan de contacten tussen de Nederlandse en Amerikaanse familietakken. 60 Jaar later kwamen (achter)neven weer in contact elkaar tijdens. Met de komst van internet werden de contacten ook weer verder uitgebreid.

In het bevolkingsregister van Meppel vinden we de eerstvolgende officiële vermelding van
Albertus terug. Hij komt dan op 14 juli 1924, vanuit Haarlem, bij het gezin van zijn dochter
Bertha wonen. Dit is van korte duur. Na 6 maanden, op 6 december 1924 overlijdt Albertus op
71-jarige leeftijd en wordt hij in Meppel begraven.

Uiteindelijk is Albertus Serné is de stamvader geworden van een omvangrijke Amerikaanse tak van
de familie Serné.

Albertus Serné op Geneanet

Albertus Serné is mijn betovergrootvader