Preegstempel van Gerard Pieter Serné (1807)

door | 26 april 2023

Zegel van Gerard Pieter Serné onder zijn codicil van 26 augustus 1807.

Codicil
Gerard Pieter Serné heeft op 26 augustus 1807 een codicil opgemaakt.1 Deze cidicil wordt als een akte van exhibitie met aktenummer 92 op 30 januari 1809 bij notaris C.A. de Chaufepié geregistreerd. In deze codicil benoemd Gerard Pieter Serné, Anna Christina Middelkoop tot zijn enige erfgenaam. Onder aan de codicil ondertekent Gerard Pieter met zijn handtekening én met een gepreegt zegel.

Preegstempel
Een preegstempel is een stempel waarvoor dezelfde voorstelling in twee bronzen stempels gesneden werd, de ene concaaf, de andere convex. Die twee moeten heel nauwkeurig op elkaar passen. Er is ook nog een hefboomapparaat benodigd, waardoor een preeg veel meer plaatsgebonden is en veel duurder dan een lakzegel.2

Dit wapen met takken rondom in plaats van een helmkleed is in de door Napoleon ingevoerde Empire stijl. In de tijd van de Franse revolutie deed men alles wat mogelijk was om het bestaan van heraldiek uit het collectief geheugen te wissen, zelfs van grafstenen werden de wapens afgebikt. Toen Napoleon heraldiek weer helemaal "salonfähig" maakte, werd er vrolijk op los gefantaseerd, roemruchte voorouders werden uit de duim gezogen evenals heraldische "symboliek" en "historie". 2

Wapenbeschrijving
Dit is niet het verwachte familiewapen, maar een persoonlijk zegel van Gerard Pieter Serné zelf. Het is niet helemaal goed te zien, maar waarschijnlijk staan er in het wapenschild:
- links boven: 3 onbekende figuren (druiventrossen?)
- links onder: een naar links springend dier (hond?) dat van rechts boven naar links onder wordt doorstoken door een zwaard
- rechts boven: een zandloper (dit is volgens heraldicus Muschart een onderdeel van het familiewapen van de familie Blancken)
- rechts onder: een Franse lelie (dit is volgens heraldicus Muschart een onderdeel van het familiewapen van de familie Van Balen. Het betreft dan een een zwarte lelie op een zilver (wit) veld)
Er zijn helaas geen kleuren bekend

Het helmteken is hetzelfde naar rechts springende (steigerend) dier doorboord met zwaard.

Het wapen wordt omzoomd door takken met vruchten en bloemen.

Het verwarrende is, dat hij niet het verwachte familiewapen van zijn vader gebruikte.

Heeft iemand tips over dit familiewapen?

 

1. Bron: NL-AsdSA-5075-503-19919, Stadsarchief Amsterdam, Notaris C.A. de Chaufepié, aktenummer 93, akte van exhibitie van 30 januari 1809.
2. Bron: Facebook, groep Heraldiek en Genealogie, Win Deler (27 april 2023)