Jan Willem Serné (1888-1947)

door | 17 november 2022

Jan Willem werd geboren op 20 augustus 1888 in het huis aan de Teijlerstraat nr. 5 in Haarlem. Jan Willem is zeer waarschijnlijk vernoemd naar zijn oom, Jan Willem Lem. Dat was de broer van zijn moeder Catharina Maria Lem. Zijn oom was evenals zijn opa Willem Lem, getuige bij zijn geboorteaangifte op 22 augustus. Opa Willem Lem was toen 62 jaar oud en van beroep steenhouwer. Zijn oom Jan Willem was 26 jaar oud en timmerman van beroep. Jan Willem Serné is mijn overgrootvader.

Bij zijn geboorte had Jan Willem 4 oudere zussen en 2 oudere broers. Er waren voor zijn geboorte ook 2 broertjes geboren (die beiden Willem heetten), maar deze zijn nog voor Jan Willems geboorte overleden.

Jan (Willem) is het tweede kind links. De andere kinderen zijn zijn broers Karel, Henri en Jo. Rechts van hem staat zijn zus Dien. Foto is gemaakt rond 1900. Bron: privé collectie familie Serné, fotoboek Gesina Serné (1886-1962)

In 1905 overleed zijn moeder door een tragisch ongeluk. Hij was toen 17 jaar oud.

Op 10 oktober 1905 meldde Jan Willem zich vrijwillig aan bij het leger en werd hij dus op 17-jarige leeftijd huzaar. Zijn functie was ordonance-trompetter bij het 1e (en later het 4e) regiment Huzaren. Hij reed op een paard en moest vanwege zijn werk regelmatig van woonplaats veranderen. Men beweert dat hij het leger moest verlaten, nadat hij een trap van een paard had gekregen. Hij zou daarna met zijn gezondheid zijn gaan sukkelen.

Jan Willem Serné (1888-1947), beroep: ordonnans-trompetter bij de Huzaren

Bij zijn huwelijk met Aaltje de Jonge op 26 februari 1909 op Tholen, was naast zijn vader ook zijn broer Albertus getuige. Albertus vertrok niet veel later, op 7 mei 1910, met zijn gezin naar Amerika. In 1912 is zijn broer Albertus in Amerika (plotseling) overleden. Zijn andere broer, Willem was in 1907 al naar Amerika geëmigreerd.
Jan Willem en Aaltje hebben elkaar waarschijnlijk ergens in Amersfoort ontmoet. Jan Willem was daar toen in die plaats gelegerd en Aaltje was werkzaam als dienstbode bij een familie in Amersfoort. Twee maanden! na hun huwelijk werd hun zoon Albertus geboren.

Volgens de verhalen van familieleden die hem gekend hebben was Jan Willem een lange en strenge man. Het was ook een ¨moeilijke¨ man. Humeurig, chagerijnig en driftig. Er waren thuis vaak ruzies. Jan Willem had veel moeite te aanvaarden dat zijn oudste zoon Albertus gehandicapt was. Albertus was vanaf zijn geboorte licht spastisch.

 

Jan Willem Serné (1888-1947)

 

De hobbies van Jan Willem waren vissen, schoenen maken, schaken en lezen. Hij hield ook veel van muziek en had veel belangstelling voor zogenaamde ¨verboden¨ boeken. Dat waren boeken over de evolutietheorie, apocriefe boeken en oude schrijvers, zoals John Bunyan. Ondanks zijn nieuwsgierigheid naar al deze zaken, was en bleef het een orthodoxe man, met rechtlijnige, ouderwetse ideeën en meningen.

Jan Willem was ook gek op dieren. Hij heeft een herdershond gehad, die heel goed naar hem luisterde.

Na zijn carrière in het leger heeft Jan Willem Serné van 1913 tot 1915 gewerkt bij de gemeente Amsterdam als politieagent. Daarna heeft hij van 1917 tot aan zijn persioen in 1935 als tramwagen bestuurder gewerkt bij de gemeente Amsterdam.

Jan Willem Serné (1888-1947), in zijn uniform als trambestuurder