Leo Serné (1849 – 1913)


Op 9 mei 1849 doet de baardscheerder Isaac Serné aangifte van de geboorte van zijn zoon Leendert. Hij werd geboren op 7 mei omstreeks vier uur ’s middags in de Achterstraat (wijk 2 nummer 290) in Haarlem. De moeder van Leendert heet Katharina Hamer. Leendert is het vierde kind van Isaac en Katharina. Totaal zouden zij 12 kinderen krijgen. Van de eerste vijf kinderen van Isaac en Katharina, allemaal jongens, zullen er uiteindelijk vier emigreren. Drie Kinderen naar Engeland en één naar de Verenigde Staten.

Zijn officiele naam is Leendert, maar in allerlei documenten en krantenknipsels wordt hij later “Leo” of “Leon” genoemd. Een enkele keer zelfs “Leonard(us)”. Leon trouwt op 20 jarige leeftijd, op 13 april 1870 te Haarlem met de dan 19 jarige Anna Hermina Sophia Petronella Boller. Bij zijn huweljk wordt vermeld dat Leo baardscheerder is, oftewel kapper. Zij krijgen uiteindelijk samen 5 kinderen: Anna (overlijdt binnen een jaar), Anna Philippina, Isaac, Catharina en Leonardus Johannes.

 

Capuala
Op 1 maart 1873 vinden we een eerste advertentie in Het Nieuws van de Dag afkomstig van Leo. Er zullen er nog een aantal volgen over hetzelfde onderwerp “Capuala“. Leo doet zich voor als veearts en probeert een zalf aan de man te brengen waarmee wonden bij dieren kunnen worden genezen.

Leo valt door de mand (en vlucht…)
Centraal Bureau voor Genealogie bezit de jaargangen 1852 1946 van het Algemeen politieblad. Het bevat signalementen (bijvoorbeeld van verdachten, veroordeelden, gedeserteerden, vermisten), gegevens over gedupeerden (van misdrijven), uitgezette en toegelaten vreemdelingen en rijkspolitieambtenaren (aanstelling, promotie, beloning, standplaatsen).

Op 13 maart 1885 wordt Leo Serné met zijn gezin ambtshalve uitgeschreven uit de Burgerlijke Stand. Hij is dan al ongeveer 2 jaar eerder vertrokken naar Engeland.

Uit de rechtbankverslagen valt op te maken dat Leo met zijn gezin in Londen is gaan wonen. Ze wonen in de Strand in Londen. Hij heeft zijn oorspronkelijke beroep daar weer opgepakt (kapper), maar kan toch ook het oplichten niet laten. Misschien wel omdat hij gewoon de inkomsten nodig had..

 

Na de gevangenis
Op 31 maart 1901 wordt Leon bij de volkstelling van 1901 nog vermeld als veroordeelde in de gevangenis (Dartmoor Prison in Lydford, Devon, England, United Kingdom) . Op 25 februari 1903 werd Leon ontslagen uit de gevangenis.Bij de Volkstelling van 1911 in Engeland en Wales wordt vermeld dat hij met zijn vrouw en kleindochter Annie Burder. Annie Burder is de dochter van Anna Philippina Serné en William Burder. Annie is op 26 februari 1896 geboren in Londen (St. Pancras)}, woont op het adres 49 George Lane, Lewisham in Londen. Als beroep wordt vemeld dat hij traveller billiards appliances (= vertegenwoordiger in biljart artikelen). Wat ook staat vermeld is dat hij en zijn vrouw 40 jaar zijn getrouwd, dat ze 5 kinderen hebben, waarvan er 2 nog steeds leven. Hun jong overleden dochter in Nederland wordt hier dus ook nog steeds indirect genoemd.
Leon heeft na de gevangenis nog genoeg energie over om allerlei patenten aan te vragen. Een overzicht staat op deze pagina.

Overlijden in 1913
Op 9 september 1913 wordt Leon opgenomen in het Lewisham Union Infirmary in Londen. Een dag later overlijd hij. Hij is dan 64 jaar oud en woont aan de 49 George Lane. Zijn beroep is traveller (traveller = vertegenwoordiger). Als contactpersoon wordt zijn schoonzoon Edward Williams vermeld.  Twee dagen later wordt hij begraven op Ladywell Cemetery in Lewisham in een algemeen graf. 2 Zijn vrouw Anna sterft in februari 1927 en op 10 februari 1927 wordt ook zij begraven op ladywell Cemetery. Anna wordt 77 jaar oud.

Dochter Anna Philippina trouwde met William Burder. Samen kregen zij 10 kinderen, waaronder ook Annie. Annie woonde in 1911 bij haar grootouders in huis. Anna Philippina stierf 20 mei 1952, op 80 jarige leeftijd. Ze liet £ 4728, 12s, 5d na aan haar zoon Jack Burder (gepensioneerd groentenboer), en dochter Edwina Alexandra Green. 3

Dochter Catharina (Kate) trouwt met Edward Williams. Ze kregen samen in ieder geval 1 kind. Een zoon genaamd Leon Edward Williams.

De twee broers van Leon, Johannes Bernardus en Nicolaas Anthonie hebben in het Verengd Koninkrijk nog steeds nakomelingen. Zij zijn de stamvaders van de Britse tak van de familie Serné.

100 Jaar Capuala

Advertentie over Capuala. Leon Serné heeft veel advertenties in kranten door het hele land geplaatst om dit kwakzalverij product te verkopen. Zelfs 100 jaar na zijn advertentie in de Leeuwarder Courant van 1877, werd er aan dit ‘bijzondere’ middeltje aandacht besteed. Bron: Leeuwarder Courant (25-02-1977) Bron: Leeuwarder Courant (25-02-1877)

Leon Serné voor de Engelse rechter (1883)

Op 19 november 1883 staat Leon Serné voor het eerst voor een Engelse rechter. Hij wordt beschuldigd van het onrechtmatig verkrijgen, onder valse voorwendselen van James Philips en Charles Graves, van 10 pond en 5 pond, met de bedoeling te frauderen. Leon had vanuit Nederland, per schip, een kist bloembollen besteld. Hij kon de kist… Lees meer »

Leon Serné voor de Engelse rechter (1887)

13, 14 en 15 december 1887 komt Leon Serné voor de tweede keer voor de Engelse rechters te staan. Ditmaal is de zaak veel ernstiger. In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 september 1887 brak er brand uit in het huis van Leon Serné en zijn gezin. Ze woonden op het adres 274… Lees meer »

WC papier vraagstuk is opgelost

Hoe moet het WC papier op de houder worden opgehangen? Met het papier naar de gebruiker toe, of juist met het papier naar de muur toe? Deze vraag bestaat misschien al sinds er WC papier wordt gebruikt op het toilet. Leon Serné heeft aan het begin van de 20e eeuw een patent gevraagd voor een… Lees meer »

Leon Serné: uitvinder

Leon Serne heeft tussen 1903 en 1913 veertien patenten laten registreren. Soms deed hij dit alleen, maar meestal samen met anderen. Onder andere zijn broer Johannes Bernardus Serne diende samen met Leon patentverzoeken in. Het eerste patent vroeg hij al een week na zijn vrijlating aan! Leon heeft tijdens zijn gevangenis duidelijk genoeg kunnen nadenken.… Lees meer »

Capuala

Op 1 maart 1873 vinden we in de Opregte Haarlemse Courant de eerste advertentie van de Veearts 1e klasse te Haarlem L. Serné. Er zullen nog veel meer advertenties volgen over hetzelfde onderwerp “Capuala” in verschillende kranten, waaronder de Leeuwarder Courant, de Maasbode, het Algemeen Handelsblad, het Vaderland, de Provinciale Noordbrabantsche en ’s Hertogenbossche courant,… Lees meer »

De H.C. Huth ‘Hawthorn’ gemberpot

Ons familielid Leon Serne wordt genoemd in een hele bijzondere geschiedenis. Deze geschiedenis draait om een oude Chinese gemberpot. De Kop van Jut (een moord in Den Haag) Het verhaal begint echter bij Hendrik Jut. De naamgever van “de kop van Jut”. “De kop van Jut” is een toestel dat bestaat uit een hefboom waarvan… Lees meer »

1. bron: Names of prisoners in Dartmoor Convict Prison extracted from 1891 census Lidford Township, Devon County England

2. bron: Geoffrey Thurley (FoBLC Chair & Secretary). e-mail about Leon Serne (1849-1913).

3. bron: Ancestry.com. England & Wales, National Probate Calendar (Index of Wills and Administrations), 1858-1995. 1952.